Menedék könyvklub a Massolit könyvesboltban – Émile Ajar (1975): Előttem az élet

Szeptember 18-án fél 6-kor könyvklub a Massolitban! A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület ez alkalommal olyan szépirodalmi alkotásokból válogat, amelyek szorosabb vagy tágabb kontextusban dolgozzák fel a migráció témakörét.

konyvklub_massolit

A szeptemberi alkalom könyve:
Émile Ajar: Előttem az élet, Magvető, Budapest, 2005.

Meghívottak:
Bognár Róbert, a mű fordítója, József Attila-díjas magyar író, műfordító, újságíró.

A könyvről:
Ajar könyvében egy gyermek szól üde gyermeki éleslátással, koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással az őt körülvevő különös világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, szeretetről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is.

“A regény főhőse egy arab kisfiú, Momo, aki a társadalom perifériájára szorult négerek, arabok, zsidók mozgalmas, de nélkülözésekkel teli életét éli. Szüleit nem ismeri, egy idős zsidó asszony, Rosa mama neveli, aki a hasonló sorsú gyerekek ellátásából tartja fenn magát. Momo hamar önállósághoz szokik e furcsa környezetben, s úgy segít magán, ahogy tud: lop, csal, vagányokkal és prostituáltakkal barátkozik, de Rosa mamához gyengéd szeretet fűzi. Hogy e nyomorgó, önmagának is hazudó, társadalmon kívüli réteg összetartása milyen erős, az Rosa mama életének utolsó hónapjaiban derül ki. Mindenki összefog, hogy a beteg öregasszony életének utolsó napjait széppé tegyék. Az igazi áldozatot Momo hozza: elkíséri Rosa mamát titkos pincéjébe, hogy az asszony ott fejezhesse be életét.”

Helyszín: Massolit Books & Café in Budapest

A részvétel ingyenes. A fogyasztás önköltséges.

További információkért erre tovább.

Olvasásra fel!